nieuws

Een MonoWiel Li-Ion Batterij

May 11, 2017 Caroline Schampaert

Problemen met Li-ion batterijen oplossen

Li Ion batterijen spelen, als mobiele stroombron, een cruciale rol in onze elektrische eenwielers. Toch is dit onderdeel in veel gevallen de zwakste schakel, want zelfs zonder dat u iets doet, slijt hij langzaam. Dit is trouwens het geval voor alle apparaten met batterijen. Het is dan ook niet voor niets dat veel fabrikanten weigeren om volwaardige garantie te bieden en de garantietermijn beperken tot slechts enkele maanden. Dat vraagt om goede gebruiksrichtlijnen om het maximale uit uw li ion batterij te halen!
Ninebot batterij
Tips om de batterij levensduur te maximaliseren

Een Lithium-Ion-accu (Li-Ion) zoals die in de meeste moderne elektrische eenwieler is te vinden, biedt veel voordelen ten opzichte van de oudere generatie NiCd (Nickel-Cadmium) of NiMH (Nickel-metaalhydride). Li-Ion heeft geen last van een ‘geheugeneffect’ en kan dus ook tussentijds opgeladen worden zonder hem eerst helemaal te ontladen. Verder kenmerken ze zich door een relatief lage zelfontlading, waardoor de accu minder snel leegloopt (in tegenstelling tot NiCd en NiMH). Ook hebben ze een hoge energiedichtheid, waardoor er veel energie in een kleine vorm past. Een groot nadeel van een Li-Ion- batterij is dat de cellen slijten, ook als ze niet worden gebruikt. Bij kamertemperatuur verliest een batterij ongeveer twintig procent capaciteit per jaar, waardoor de levensduur maximaal uitkomt op drie tot vijf jaar. Maximaal… want wanneer de batterij regelmatig bloot wordt gesteld aan hitte, zal hij nog sneller slijten (wat in het geval van een notebook al snel het geval is). Dat betekent dus dat de li-ion batterij steeds minder energie bevat en sneller leeg is. Een aantal richtlijnen om het maximale uit een Li-Ion batterij te halen.

1. De Li-ion batterij mag je nooit helemaal leeg laten lopen

Het is een misverstand dat een batterij eerst helemaal leeg moet zijn alvorens hem weer opnieuw op te laden. Dat geldt wel voor NiCd en in mindere mate voor NiMH, maar absoluut niet voor Li-Ion batterijen. : Deze laatste mogen zelfs niet helemaal leegraken, want daar kunnen ze defect van raken
Ninebot Batterijen
2. Bewaar een batterij niet helemaal vol of leeg


Uit onderzoek is gebleken dat een Li-Ion batterij het best kan worden bewaard met ongeveer 40 procent lading. Bij meer lading slijten de cellen. Bij minder lading bestaat het risico dat hij 100 procent leeg raakt (en het daarna niet meer doet). Dat is ook de reden dat de batterij van nieuwe apparaten altijd voor iets minder dan de helft vol zijn. De 40 procent lading geldt overigens vooral voor accu’s die u enige tijd niet zult gebruiken, niet voor apparatuur die u dagelijks gebruikt.

3. Voorkom extreme warmte


Hitte is zeer slecht voor Li-Ion batterijen. De slijtage van de cellen wordt hierdoor versneld. Ter illustratie: een – nieuwe - volle batterij zal in de woestijn binnen drie maanden 40 procent van zijn totale capaciteit verliezen. Wanneer u een batterij voor een langere duur wilt bewaren, is een koele plek aan te raden. Een koelkast kan (maar pas op voor condensvorming), maar een diepvries is weer te koud.

4. Hang de batterij niet steeds aan de lader

Wanneer u een notebook gebruikt die meestal op het stroomnet is aangesloten, is het aan te raden om de accu er uit te halen. Niet omdat hij anders onnodig opgeladen wordt, maar vanwege de hitteproductie van een notebook. Omdat een accu vaak in de buurt van warmteproducerende onderdelen zit, zal de temperatuur van de accu ook flink toenemen. Zoals eerder gesteld, tast dit de levensduur aan (vooral in combinatie met een volledige lading).

Ninebot Elite batterij
5. Af en toe ontladen, maar niet te vaak

Het mooie van een Li-Ion batterij is dat u hem ook kunt opladen als hij nog gedeeltelijk vol is, zonder dat er schade - zoals een geheugeneffect - optreed. Het is dus aan te raden de batterij af en toe opnieuw te kalibreren, oftewel helemaal leeg te laten lopen en dan weer helemaal op te laden. Maar laadt en ontlaadt ook weer niet te vaak, want cellen hebben een beperkte laadcyclus (van bijvoorbeeld 500 of 1000 keer).


Er zijn heel wat richtlijnen om de levensduur van een Li-Ion batterij te vergroten, zoals onder andere het voorkomen van blootstelling aan extreme warmte.

De batterij functioneert slecht

Werkt uw Elektrische eenwieler nog slechts gedurende korte tijd of helemaal niet meer? In dat geval is de batterij waarschijnlijk ‘op’. Soms valt de levensduur nog iets te rekken door de batterij opnieuw te ‘kalibreren’. Dat doet u door de batterij eerst helemaal op te laden en hem daarna geleidelijk te laten legenlopen terwijl het product aanstaat (zonder deze te gebruiken). Voorkom natuurlijk dat het apparaat zichzelf uitschakelt, bijvoorbeeld door bij de Ninebot One het alarm te activeren. Laat de accu leeglopen en wacht vervolgens nog een aantal uren. Laad hem dan weer opnieuw op. Maar waarschijnlijk zult u er aan moeten geloven: de oude batterij is op en het is tijd voor een nieuwe.

Handige software

Voor onze elektrische eenwielers, maar ook voor veel telefoons en andere apparatuur, kunt u de hulp inroepen van onze MonoWiel specifieke software om de staat van de batterijen te onderzoeken.
Met behulp van onze speciale hard- en software kan MonoWiel zien wat de staat van de batterij is. In dit geval verkeren de meeste elektrische eenwieler doorgaand, na twee tot drie aar, in zijn laatste levensfase. (1000 laadcyclussen)

Ninebot Inmotion Batterijen Accu
Kloon of origineel

Een originele batterij is afkomstig van dezelfde fabrikant, waardoor u enige zekerheid hebt over de compatibiliteit, kwaliteit en de garantie-afwikkeling. Soms bieden fabrikanten ook batterijen met extra capaciteit. Een alternatief is een kloon, oftewel een batterij die geschikt is voor uw product, maar van een andere fabrikant. Daarbinnen kunnen we weer onderscheid maken tussen bekende merken en de zogenaamde ‘no-name’s. Wij werken enkel met Samsung/Sony batterijen in onze elektrische eenwielers. Hier zit het grote verschil bij andere goedkopere elektrische  eenwielers. Ze hebben no-name batterijen die zeer snel defect gaan, en ga dan maar eens op zoek naar een soortgelijke batterij.  Ook vervalt de garantie na het gebruik van een 'no-name' batterij.  MonoWiel kan dit zien als we de firmware uitlezen welk type batterij er is gebruikt.

Informeer je dus goed. Goedkoop is niet altijd best koop. MonoWiel kan alle merk batterijen bestellen of heeft er op stock en gebruikt enkel de originele batterijen van bijvoorbeeld NineBot of IPS en niet kopie die al eerder verschenen op verschillende Chinese sites.

Garantie

Onze garantietermijn van een batterij is 3 maand. Voor consumentenproducten geldt standaard één jaar garantie, al kunt u volgens EU-richtlijnen twee jaar claimen. Dit geldt echter niet voor batterijen! Dit onderdeel is het meest aan slijtage onderhevig en de levensduur kan bovendien verkort worden door verkeerd gebruik zoals hierboven beschreven (zoals blootstelling aan hitte, helemaal leeg laten lopen, onnodig vaak opladen).


TagsOlder Post Newer PostLeave a comment