Veel gestelde vragen over de elektrische eenwieler

Hoe lang duurt het om een monowiel of elektrische eenwieler onder de knie te krijgen?

Het vergt soms 1 minuut tot 1 uur om uw balans te kunnen vinden. Sommige mensen zijn er erg razendsnel in, anderen hebben iets meer tijd nodig.  Het moment tussen "Hoe zal ik dit hier nu doen?" en "Wow, ik ben echt aan het rijden en het lukt" komt opeens onverwacht en brengt voldoening.  Het is het best te vergelijken met leren fietsen.  Heb je al fiets-, skateboard-, ski- of snowboard ervaring, dan zal het aanleren iets sneller gaan.

Wat als de elektrische eenwieler valt ?

Een elektrische eenwieler is zeer robuust en sterk gemaakt. Er zitten weinig beweegbare onderdelen in dus er kan weinig stuk gaan. Het zal dus wel krassen maken op de behuizing als je valt, maar breken zal het niet.

Wat is de autonomie van een monowiel en hoe lang duurt het om de elektrische eenwieler op te laden?

Je kan op een elektrische eenwieler, afhankelijk van het model tussen de 15 tot 40 km. rijden, en dit aan 15 km/u.  Bij ons Monowiel - budget model voor de kinderen is de snelheid gelimiteerd tot 12 km/u.  De lithium batterij kan volledig terug opladen binnen het uur.  Zoals met hybride voertuigen, zal ook de batterij van een elektrische eenwieler de energie recupereren en regenereren, en dit terwijl je bergaf gaat of vertraagt.

Is een elektrische eenwieler gevaarlijk?

Het gevaar bestaat er in dat je met nogal vaak "WoW, kijk daar!" zal horen.  Wees dus klaar om te stoppen en vragen te beantwoorden van nieuwsgierigen, en misschien zelfs een ritje aan te bieden.   Onthoud dat de ingebouwde gyroscoop zelf balans en evenwicht zoekt. Mocht je toch over een diepe put rijden, kan je gewoon je voet zetten. Je staat immers maar een paar centimeter boven de grond.  Zoals ieder vervoersmiddel kan je natuurlijk ook beslissen om een helm en knievalbescherming te dragen tijden het aanleren of in een later stadium.

Hoe snel is een monowiel?

Zeer snel in vergelijking met wandelen, snel genoeg dat het zeer leuk is maar toch niet zo snel dat het gevaarlijk wordt.

Waar kan ik rijden met mijn elektrische eenwieler?

Te gebruiken bij het woon-werk verkeer, naar school, toeristische trekpleisters, parken, winkelcentra, luchthavens, de kust, skate parken.  Ook professioneel kan het gebruikt worden in bijvoorbeeld grote magazijnen, postbedrijven, productiesites, patrouilleren, politiediensten, parkeerwachters, stadswacht,...
Een monowiel is heel wendbaar en laat je toe om snel rond obstakels en ruw terrein te rijden. Toch is het verstandig dat wanneer je in de sneeuw, natte ondergrond, stijle hellingen en losse ondergrond rijdt, deze situaties kan inschatten, om zodoende slippen te vermijden.

Moet je een acrobaat of circusartiest zijn om met een elektrische eenwieler te rijden?

Om met een elektrische eenwieler te kunnen rijden moet je geen circusartiest, noch acrobatie kennen. Een gewone éénwieler uit een circus is niet te vergelijken met een elektrische eenwieler.  Een Monowiel kan worden gebruikt door iedereen die een fiets kan berijden en is dus voor iedereen weggelegd. Juist zoals men leert rijden op een fiets, heeft men ongeveer evenveel oefening nodig om te leren rijden met een elektrische eenwieler. Het enige verschil met een fiets is dat je in plaats van te leunen links en recht met de heupen tegen het zadel, je eigenlijk bij de elektrische eenwieler leert sturen vanuit de kuiten en onderbeunen via de zijdelingse kanten van het monowiel.

Kan je met een elektrische eenwieler in de regen rijden ?

Wij hebben enkel Premium monowheels die zorgvuldig werden geselecteerd op basis van strenge veiligheidscriteria, o.a. ook op  regen- en waterinvloeden van buitenaf.  Onze elektrische eenwielers zijn IP 65 goedgekeurd. Dit wil zeggen dat onze monowheels spatwaterdicht zijn en onder normale weersomstandigheden in ons land zijn te gebruiken en te berijden.  Waar ze niet tegen bestand zijn is volledig onderdompeling in grachten of zwembaden. ;-) Als je aanleert om met een monowheel te rijden, dus best niet meteen in de buurt van diep water gaan trainen.

Wat met de goedkope Chinese elektrische eenwielers ?

Opgelet, want er zijn ook goedkopere kopies van ongekende Chinese oorsprong. Deze bevatten goedkopere gyroscopen, met minder berekeningen per seconde naar de stabiliteit toe.  Het gevolg is valpartijen al na 100 meter, een ongecontroleerde manier van rijden, het falen van de motor en batterij in volle vaart, of problemen wanneer men op onverharde wegen of ondergronden rijdt.  Monowiel werkt enkel met gevestigde waarden en fabrieken die zich specialiseren in elektrische eenwielers.  IPS, Ninebot, Solowheel en Gotway zijn hier voorbeelden van.

Waarom zou je vandaag investeren in een elektrische eenwieler ?

Mechanisch gezien is een elektrische eenwieler vrij simpel in opzet.  Er is dus weinig slijtage en onderhoud nodig.  Met de steeds duurdere brandstoffen hoef je ook al geen rekening te houden. Onze Monowiel elektrische  eenwielers zijn licht in gewicht, duurzaam, en goedkoop als je dit vergelijkt met eender welk ander ander  type vervoersmiddel. Je zou zelfs eenmaal je behendig bent, zelf privé lessen kunnen geven aan anderen hoe een MonoWiel te leren hanteren en te gebruiken.

Is een MonoWiel Duur ?

Hiervoor berekenen we even de aanschafkosten + de kost van het te gebruiken. Een bromfiets of scooter zal snel rond de 4000 Euro per jaar kosten (verzekering, brandstof, onderhoud meegerekend om de 10.000 km).
Een Segway kost rond de 7000 Euro en de elektrische fiets kost al snel 1000 - 2000 Euro.
Onze MonoWiel elektrische eenwielers zijn dus zeer interessant in prijs !

Waarom zou je kiezen voor een elektrische eenwieler in plaats van een Segway?

Een Segway weegt bijna 50 kg en kan je dus niet zomaar opbergen in jouw huis, garage of het bedrijf waar je werkt.  Je kan een Segway ook niet meenemen op de trein, bus, tram, metro, smalle doorgang of smalle lift,...  Bovendien is de prijs van aanschaf ongeveer 7000 Euro. De keuze is dus snel gemaakt.

Hoe moet je een Hoverboard kalibreren?

In deze onderstaande video kan je zien hoe je een hoverboard kan kalibreren.  Meestal lost dit het probleem op van een onjuiste balans.  Als men bijvoorbeeld de indruk heeft dat het hoverboard niet juist reageert, kan met herkalibreren.  Een aandachtspunt is wel dat je dan je hoverboard exact waterpas houdt.  Kijk eens naar onderstaand filmpje.  Je hoeft de knop van je hoverboard 5 sec in te houden.